Klima cihazları (buzdolaplarında olduğu gibi) içerisinde bulunan gazın buharlaşma ve yoğuşma özelliğinden faydalanılarak odada bulunan ısıyı dışarıya atmaya yarayan cihazlardır. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır. Bu sayede ortam soğur. Buharlaşan gaz dış üniteye geldiğinde yoğuşur ve emdiği ısıyı dışarı atar. Bu işlem gerçekleşirken yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları ve gazın cihaz içindeki dolaşımını sağlayan kompresör elektrik enerjisi harcar.
Klimaların ne kadar iyi soğuttuğu veya ısıttığı dış ve iç hava sıcaklığına bağlıdır. Dış hava sıcaklığı arttıkça klimaların soğutma performansları düşer. Dış hava sıcaklığı düştüğünde ise ısıtma performansı düşer.
Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model klimanın kullanılması gerektiği önemlidir. Elektrik enerjisini konfora dönüştüren cihazlar olarak da tarif edebileceğimiz klimaların ısıtma ve soğutma kapasiteleri binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanmalıdır. Teknik etüt yapılmadan kullanılan cihazlardan tam verim alınamayacağı gibi maliyet ve işletme bedelleri de daima yüksek olacaktır.
Klima cihazlarının seçimi kadar montaj yeri ve montaj şekli de çok önemlidir. Bu nedenle klima, uzman ve tecrübeli bir ekip tarafından teknik özellikler ve tüketicinin isteği de göz önünde bulundurularak tam bir estetik arzedecek şekilde monte edilmelidir. Bu nedenle montajın uzman bir ekip tarafından yapılması gerekir. Firmamız, montajda olabilecek hataları önlemek amacı ile kendi servisleri kanalıyla montaj hizmeti vermektedir.
Kapasitesi ve yeri yanlış seçilmiş kalitesiz bir klima cihazı sağlığımıza zarar verebilir. Hangi konumda olursa olsun klimanın rüzgârının karşısında durulmamalıdır. Klima çarpmalarının nedeni klima rüzgârının karşısında bulunmaktan kaynaklanmaktadır. Klimaların oluşturduğu rüzgârın ortamda bulunanları rahatsız etmemesi için manüel ve otomatik kanatçıklardan istifade edilmelidir. Bu kanatçıklar gerektiği şekilde ayarlanıp kullanıldığında kesinlikle herhangi bir rahatsızlık söz konusu olmayacaktır. Klima cihazlarının sağlık açısından büyük faydalarının olduğu bilimsel otoriteler tarafından da bildirilmektedir. Özellikle yaşlılar, kalp, şeker veya astım rahatsızlığı olanlara klimatize ortamda bulunmaları tavsiye edilmektedir. Sağlık açısından ev ve işyerlerinde 23ºC sıcaklık ve %50 bağıl nem ideal koşullardır. Bu değerleri sağlayan en ideal cihazlar da klimalardır.
Ev ve işyerlerinde 23°C sıcaklık %50 bağıl nemin ideal koşullar olduğu geniş kitlelerce kabul edilmiştir. Böyle bir genelleme başka mekânlar için geçerli değildir.
İngilizceden gelen bir kelimedir, “ayrık” anlamına gelir. Klimanın dış ve iç ünite veya ünitelerden meydana geldiğini anlatır. Klima cihazı konut, işyeri vb. kapalı alanlardan dış ortama, dış ortamdan kapalı alanlara konfor amaçlı olarak ısı transferi yapmaktadır. Sistemin 2 ana parçası vardır. İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış ünitedir. Bu iki ünite arasında gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İki ayrı birimden oluşan bu sisteme split sistem denmektedir.
VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını tam olarak karşılayabilmek amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Modüler yapısıyla çok katlı bir binadan, bir tek villaya kadar her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkânı vermektedir. Inverter teknolojisi ve değişken gaz debisi ile enerji tasarrufunu sağlamaktadır.
Enerji verimlilik oranı, klimaların soğutma/ısıtma kapasitelerinin çekilen enerjiye bölünmesi ile hesaplanır. Bu oranın uluslararası normlar çerçevesinde, “A” ve “G” veya bunlar arasındaki değerlerde kategorize edilmesi sonucu klimanın “Enerji Sınıfı” ortaya çıkar.
Karbon filtrelerin ev vb. kullanım alanlarında 6 ayda bir; lokanta vb. yoğun kirli ortamlarda 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.
Klimaların iç ünitelerinde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekir. Klimaların daha uzun ömürlü ve sağlıklı çalışabilmeleri için ilkbahar ve sonbahar aylarında yılda 2 defa olmak üzere yetkili servisler tarafından ünitenin bakımının, temizlik ve kontrolünün yapılması gerekmektedir.
© 2020 AIRTES KLİMA. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ